Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2017 21:06 - НЯКОИ ИСТОРИЧЕСКИ СЪОБРАЖЕНИЯ ПО ПОВОД ИМЕТО ДОБРУДЖА
Автор: talasin Категория: История   
Прочетен: 2132 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        По волята на съдбата или Господ, според предпочитанията на любознателният читател, повече от половината на досега изживяният ми живот, премина в тази част на Отечеството ни – Добруджа, по-точно в един от градовете й - Варна, който в един отрязък от изминалото времето е бил и нейн главен град и седалище на владетелят й. А началото жизненият ми път в нея започна преди 55 г., с две години – есента на 1961 до тази на 1963 г., в сегашната Силистра, известна в древността като Доросторум, Дръстър.
        Така се случи, че посетих и най-личните й градове и я пропътувах във всичките й азимути, с изключение на тази част от р. Дунав, която започва от Силистра и стига до делтата й на Черно море.
        В българската литература, нейният дух е отразен в творчеството на един балканджия, жеравнецът Юрдан Йовков, а и добруджанците са му са се отблагодарили, кръщавайки на неговото име село, редица читалища, театър и др., пазейки свидно паметта си за него.  
        По-различно е знанието за нейното значение за българската история, независимо, че в нейната земя са открити изключително значими артефакти, водещи до появата на знания за една, дори две, от най-древните уникални цивилизации на света – хаманджия и варненската.
         Още по-слабо е знанието за името, което е имала от най-древни времена, до сегашното, с което е известна по света, независимо че за нея, като географска област, са отделяли внимание в писанията си едни от най-известните автори на древността. По-голям интерес във времето, този въпрос е предизвикал в средата и края на XIX век в Русия и по-специално в Одеса, където с него се занимава професор Филип Карлович Брун, във връзка с цялостното географско описване на Черноморското крайбрежие, заело страниците на два от томовете му за Новорусия, под името: „Черноморие. Сборник изследвания по историческа география на Южна Русия“. В него той отделя подобаващо внимание на Добруджа с фототипно копираните 3 текста.
         Тях, в израз на почит към тази българска земя, на стр. > https://independent.academia.edu/VeselinTrakiyski, представям на вниманието на любознателните читатели, с мисълта, както е написал Св. Паисий Хилендарски: "вамъ напiсахъ коi любите свой родъ i отчество блъгарское i любите знати за свои родъ й язикъ", за да проумяват миналото и настоящето и да разумяват за бъдещето, което пък е бил принципът, ръководещ животът на създателят на азбуката ни, Св. Константин - Кирил философ. Приятно четене.




Гласувай:
4



1. shtaparov - Добруджа= Добрица (с прех. Ц-ДЖ ...
23.01.2017 13:46
Добруджа= Добрица (с прех. Ц-ДЖ направен от турците за това,че нямат буквата Ц). Добрица= Добритца (Добротица) или Добрича (Добрата,Свещената земя). Това е моята версия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: talasin
Категория: История
Прочетен: 421435
Постинги: 161
Коментари: 154
Гласове: 268
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930