Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2015 23:33 - ХУНИ И БЪЛГАРИ от 160 до 558 г. около Кавказ
Автор: talasin Категория: История   
Прочетен: 3316 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 05.03.2015 17:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

ХУНИ И БЪЛГАРИ от 160 до 558 г. около Кавказ

Това е заглавието на една книга, с чиито преводи бе поставено началото на този сайт. От стари времена е известно, че "виното става само от узряло грозде". Дойде и това време "гроздето й узря и стана вино" и на деня си тя се появи в целият си вид.
Оригинално заглавие на книгата   и оригиналните имена на главите й са променени. Съкратена е тази кратка част на текста на  “От автора”, която се отнася преди всичко за етногенезата на един близък нам народ, който сега населява тези земи. От съдържанието на останалият текст нищо не е съкратено, но като преводач, към забележките на автора, на самото място на негово твърдение или разсъждение, съм добавил пояснения(*), които се отнасят са доказани факти за българската история, с които авторът не е бил запознат, както и новопоявили се такива след издаването на тази книга.

 Промяната на оригиналното заглавие на книгата, на уважаемият автор Юсиф Джафаров, бе предизвикано от мнението, което изникна от само себе си пред мен, след като прочетох и преведох съдържанието  й. Причината да възникне такова мнение и да си позволя такава стъпка е, че в тази книга  основно се говори преди всичко за хуни, за българи, за перси, за византийци, за различни племена на българската група, но не и за обитаващият там народ, за който по това време и на тези места не става дума, освен ако под това понятие се подразбира наименованието на територията Албания (сегашен Азербайджан), в която от време на време в текста става дума за някакви събития с други участници. В замяна на това сме свидетели на едно рядко срещано, от автор, добросъвестно ползване и интерпретиране на фактите от почти всички източниците, отнасящи се за каквказкия район , които са били известни и ползвани от автора и които общо взето изчерпват свързаните съобщения , за тези племена, от това и за това време по тези земи. Периодът на повествованието обхваща времето от 160 г. до 558 г., което съвпада с дейността на тази част от племената в този район, което предизвиква Теофан и Никифор в началото на IX в. да говорят в хрониките си за една страна „стара Голяма или Велика България" Надявам се с прочитането на 100-те й страници да се запознаете с всички известни факти от изворите за тези събития станали пред авторите на хрониките през тези времена или почерпени от единствени разкази на техни предшественици, които в последствие по различни причини са загубени безвъзвратно.
Съдържанието на книгата може да намерите на страницата: https://independent.academia.edu/VeselinTrakiyski






Гласувай:
3



1. aboychev - НЕ ЗНАЕХ ЧЕ НАРОДИТЕ ИМАТ ЖИТЕЛИ
02.02.2015 07:41
"за жителите на този народ, за които по това време и на тези места не става дума"
И НИКОГА НЯМА ДА СИ ПОЗВОЛЯ
ПОДОБНА МИСЪЛ
цитирай
2. letopisec - Юсиф Джафаров има много грешки, ...
02.02.2015 09:25
Юсиф Джафаров има много грешки, предвид наложената като догма в руската наука лъжа, че произхода на европеските хуни/хони е от Средна Азия, но иначе е добросъвестен към източниците и заслужава да се прочете...
цитирай
3. talasin - То като се огледа човек има хора, ...
02.02.2015 11:11
То като се огледа човек има хора, които и на Господ намират кусури, щото за едни е Исус Христос, за други Аллах, за трети Тангра, за четвърти и за много други пък са други. В текста веднага личат заблудите, които тръгват от Амиан Марцелин, който никога не ги е виждал, от фантазиите на Дегин и Карамзин и се подхващат от техните последователи в по-нови, а и в най-нови времена. По-важното в книгата му е свързано с действията на българите в този регион още от средата на II-и век от н.е. почти до края на VI-и век, с което документално се доказват факти, които показват, че няма никакви татарски или азиатски трапища, от които да сме произлезли. Само е пропуснал да покаже изображенията, които има при Иловайски от керченски катакомби в този период, на които ясно се вижда, че изобразените не са с дръпнати и присвити очи, нямат изпъкналите скули и редките бради, а са с образи и черти, които и сега може да се видят по нашите и на съседните ни страни улици. Явно за събитията преди II-и век дано някой нов добросъвестен човек да свърши така съвестно тази работа. Никога не е късно за истината!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: talasin
Категория: История
Прочетен: 420389
Постинги: 161
Коментари: 154
Гласове: 268
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031