Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2014 07:44 - Археолози откриха гроба на вожда на хуните Атила.
Автор: talasin Категория: История   
Прочетен: 8477 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 29.03.2014 06:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Археолози откриха гроба на вожда на хуните Атила.

Будапеща, съобщение от 25 март 2014 г., свят ден Благовещение, на http://worldnewsdailyreport.com/hungary-archeologists-discover-tomb-of-attila-the-hun/#sthash.OGtlacgi.dpuf | (превод с бележки на преводача, снимката може да се види на обявената страница,к.м.)

    Строителни работници , изграждащи основите на нов мост над река Дунав в унгарската столица, са открили грандиоз
ен гроб от пети век. Анализът на паметника показва, че това е била погребалната камера на велик хунски вожд, най-вероятно, на самия Атила.

    "То
ва место е абсолютно невероятно! ", обяснява Албрехт Рьомщейн, историк от университета “Етвьош Лоранд” (Лоранд Етвьош по бълг.,1848-1919 г., изтъкнат унгарски физик,к.м.) в Будапеща и член на екипа от специалисти, изследващи гроба.

   "Открихме много конски скелет
и, както и различни оръжия и други артефакти, всички традиционно свързани с хуните. Тези предмети включват голям меч, направен от метеоритно желязо, което със сигурност би могло да бъде легендарният "Меч на скитите" на Атила, за който се твърди, че му е даден от самия Бог. В действителност, това определено се очертава като мястото за почивка на всемогъщия Атила, (както са го описали Приск Тракиец и Йордан,к.м.), но трябва да се направи по-нататъшен анализ, за да се потвърди."

   
Наричаният от римски историци "Бич Божий" Aтила, е бил господар на хуните, номадски народ с произход вероятно от Централна Азия (той е от европейските хуни, баща на Ернак, по Приск, и Ирник от Летописа на Българските князе,к.м.). Той управлявал (огромната част на европейския континент,к.м.) от 434 след Р.Х. , до смъртта си през 453 г. Тя настъпва (по Приск,к.м.) след празника, когато е празнувал последния си брак с красивата и млада готска принцеса на име Илдико. Той осъществява много военни походи, както срещу Източната така и срещу Западната Римска империя, което провокира някои историци да определят този период като "Нашествията на варварите" или "Великото преселение на народите", привиждащо им се като голямо движение на германските племена (за Юрий Венелин това са племена, в чиито състав участват и българските и руските,к.м.), а пък то значително ускорило падането на Рим и появата на Средновековието в Европа. Той,  от повечето унгарци, се счита, като основател на страната им (тук авторът на съобщението, образно казано “настъпва мотиката”, тъй като претендентите за основаването на техните страни, са доста повече и то личи от коментарите под това съобщение (които не привеждам,к.м.), които до този превод са стотици, но специално за сегашните унгарци, те са на тази територия от края на IX. век,к.м.).

    Откриването на то
ва погребалнно място може да донесе много разяснения относно произхода и идентичността на хунския народ (по-точното е – народите от хунския съюз,к.м.) и на самият Aтила, тъй като и двете понятия са източници на дебат в продължение на векове. Анализът на парчетата от глинени съдове и накити, намерени на мястото, трябва да доведат до нова светлина върху културните им корени и търговски мрежи, и да помогне на учените да разберат по-добре тези зле документирани хора.


Забележка: Позволих си смислово да променя, някои от изразите от съобщението, което считам, че е от полза на любознателните читатели, особено за тези от тях, които знаят, че Атила, най-вероятно, произхожда от едно от двете български племена, участващи в хунския съюз и наречени, в VI. век, от Прокопий кутригури и утигури, които преди това били от кимерийски произход.




Гласувай:
10



1. letopisec - От готския историк Йордан от VІ в. се ...
28.03.2014 09:35
От готския историк Йордан от VІ в. се знае, че Атила е погребан на дъното на река, за да не бъде осквернен гроба му. Унгарски строителни работници, изграждащи основите на нов мост над Дунав, са открили гроба на българският владетел от рода Дуло, Атила Велики на 25 март 2014. Блага вест :-))) за хуно-българската история..
цитирай
2. iliyanv - Атила не е погребан край Дунав
29.03.2014 12:03
Атила не е погребан край Дунав. Още по-малко под река - гетите/гепидите не погребват така своите мъртви.
А снимката на китайската мумия от провинция Нанчанг е взета от тук:
http://www.thechinawatch.com/2012/06/well-conserved-body-found-in-ancient-tomb/
Цирк.

цитирай
3. talasin - Не е край Дунав, а под Дунав!!! За ...
29.03.2014 21:45
Не е край Дунав, а под Дунав!!! За погребението пише Приск Тракиец, както го представят гръцките автори или Приск Панийски, както го изписват други, като единствено видял живият Атила, но къде е оригиналният текст не е известно, а събитието се препредава по неговия текст от Йордан. Доказателството, че не е гепид сте представили сам: те не погребват така мъртвите си, а той е погребан в гроб под вода, за да не бъде оскверняван.
цитирай
4. shtaparov - Самите хуни също не са кои да е, а Царското...
01.04.2014 10:53
Самите хуни също не са кои да е,а Царското племе на Българите- Царските Скити,наречени още Оногури (Унохора) и Хоногури (Хоно-хора,Хуни-хора). Това бе категорично установено от "Анализа",а бъдещето и новите находки ще го докажат!
цитирай
5. shtaparov - Не е край Дунав, а под Дунав!!! За ...
01.04.2014 10:57
talasin написа:
Не е край Дунав, а под Дунав!!! За погребението пише Приск Тракиец, както го представят гръцките автори или Приск Панийски, както го изписват други, като единствено видял живият Атила, но къде е оригиналният текст не е известно, а събитието се препредава по неговия текст от Йордан. Доказателството, че не е гепид сте представили сам: те не погребват така мъртвите си, а той е погребан в гроб под вода, за да не бъде оскверняван.

Нищо чудно реката да е поизместила руслото си от тогава (1560 г. време е това),и вместо в средата гробът да се е оказал в края на реката,което е голям късмет не толкова за археолозите,колкото за нас,Българите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: talasin
Категория: История
Прочетен: 419862
Постинги: 161
Коментари: 154
Гласове: 268
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031