Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2013 22:53 - Княз Михаил Оболенский за Григорий епископ Български и “о первоначальной русской летописи” - 15
Автор: talasin Категория: История   
Прочетен: 924 Коментари: 0 Гласове:
1



НѢсколько словъ о судьбахъ первоначальныхъ Русскихь ЛѢтописей и о славянскихь азбуках: ГлаголицѢ и КириллѢицѢ

( Четиринадесето продължение)

 

Ето основните положения на изследването ни :

1) Закръглената глаголица е била в употреба от източните Славяни още в дълбока древност, като домашна славянска азбука. От броя на  династийте, които са господствали над тези Славяни, нашите учени трябва да обърнат внимание най-вече на: Русите, Обрите (славянско летописно име на аварите,к.м.), Българите и Хазарите.

2) Виновникът за изобретяването на глаголическата азбука е бил учен ориенталист.

3) Глаголицата се използвала още от древността в Хазария, в която управлявали Хазарите; и за това цялата страна, която им била подвластна, се наричала  Хазария, и целият народ, в съвокупността си, се наричал Хазарски, до като в същото време разделен по народности, той се наричал Славяни и други имена, по местности, родове и колена.

4) И самият език на Българите, или което е едно и също със славянски, бил един и същи с този на Хазарите.

5) Между Хазарските Славяни имало Славяни-хроистияни и Славяни-юдействащи. Едните и другите използвали Славянски език за проповедите си, изразявайки го с глаголическата азбука.

6) Киевските Славяни, между които имало много християни, намирайки се под властта на Хазарите и плащайки данъка си на Хазарите, също използвали глаголическата азбука.

7) При Асколд и Дир, до приемането и след приемането на християнството от тях, в предместията на Киев, в Почайна, в църквата св. Илiи, богослужението се извършвало на славянски език и богослужебните книги били написани на Глаголицата.

8) Договорите на Олег и Игор били написани също на Глаголица.

9) Вехтозаветните книги в Хазария още в древността били преведени от еврейски на славянски език.

10) Св. Конастантин се отправил за Хазария от Месемврия, известен път, описан от Константин Багренородни, и пристигнал в Херсон, където придобил жидовската книга, т.е. Вехтия Завет, в превод на славянски език, а също Евангелието и Псалтира, написани с руската писменост, т.е., Глаголицата.

11) Св. Константин взел съставената за Славяните азбука – Глаголица.

12) Вследствие на занесените в България някои еретически книги, написани на Глаголица, патриарх Фотий свикал Събор, на който поради някои религиозни причини, било прието да се състави нова азбука за Славяните, което било възложено на Св. Константин. Вследствие на това Св. Константин и създал за Славяните нова азбука – Кирилицата.

13)  По такъв начин е очевидно, че Св. Константин е придобил и създал Славянската азбука.

14) Когато Славяните се сдобили с две азбуки, то те започнали да наричат Глаголицата – Буквица, а Килирицата – Литерица.

15) Придобиването на Глаголицата от Св. Константин следва да се отнесе към 855 г.

16) Св. Константин беседвал в Хазария с юдействащите Славяни на славянски език. Бесhды-те му били записани в книги на Глаголица и преведени впоследствие от Глаголица на Кирилица от брата на Св. Константин философ Методий, който раздhли е2 на осмь словесъ. Учените предполагат, че те са безвъзвратно загубени; но те не са съвсем изчезнали: те могат да се издирят, макар и в изкривен вид, в т.н. Толковой Палеh, и други древни славянски писмени паметници, където предимно става дума за еврейството.

17) Пътят за връщането на Св. Константин от Хазария до Константинопол преминавал през България (А. Θ. Гильфердинг казва: “а в тези времена придвижването не било бързо, и хората, какъвто бил Кирил, пътешествайки проповядвали”). Св. Константин и Методий, пребивавайки в България, научили Българите да четат Глаголицата и разпространявали копия от придобитите от Хазария вехтозаветни и богослуженби книги. Тук за първи път при западните Българи св. проповедници въвели богослужението на славянски език, по книгите написани на Славянската Глаголическа азбука.

18) Оставяйки своя брат Методий при Българския цар Богорис, Св. Константин се отправил за нови задачи към Константинопол, където пристигнал през 863 г.

19) Живеещите в Хазария Славяни-християни и Славяни-юдействащи, узнали чрез търгуващи хора, че западните Българи са се научили да четат Глаголицата, и че възникнало голямо търсене на глаголически книги, побързали да наводнят западна България със свои проповедници и ръкописи.

20) В 864 г. владетелят на българския народ Богорис и болярите му изявили желание пред константинополския император да се кръстят. “Царь же кн#з# ихъ крестивъ и wтъ св#таго кръmенi# при#тъ и сыномъ и нарече.”

21) В 864 г. се кръстили Асколд и Дир.

22) Скоро след това при император Михаил пристигнало посолство от моравския княз Ростислав с молба да им даде епископ, който да ги научи да четат славянските книги и по тях да си служат на литургиите.

23) Император Михаил и патриарх Фотий свикали събор, който, поради разпространилите се глаголически ръкописи в България в голямо количество, посредством които  се разпространявали еретически мнения и неверни текстове от св. Писание, - постановил да се създаде нова азбука и възложил това дело на ученика на патриарх Фотий, Св. Константин.

24) Създаването на Кирилицата от Св. Константин трябва да се отнесе към края на 864 или началото на 865 г.

25) Българският цар Богорис, вследствие нареченi# его сыномъ, поискал от гръцкия император царскаго вhнчанi#, което му се отказва.

26) Отпътуване на Св. Константин в Моравия в 865 г.

27) Богорис изпраща посолство до папата, което пристигнало в Рим през месец август 866 г. Едновременно с това посолство Богорис изпраща посолство и при своя съюзник, немският крал Людовик, молейки, както него, така и папата, да му изпрати епископ и свещеници. За какво са му били нужни епископ и свещеници? За венчаване на неговото царство.

28) Второ посолство на Богорис до папата, в края на 867 г. За да бъде коронован, Богорис решава да се присъедини към латинската църква; той прогонва от страната си гръцките свещеници и моли на мястото им от Рим да му изпратят епископ и свещеници.

29) Константин и Методий отиват в Рим в 868 г.

30) Римските епископи отхвърлят и осъждат кириловата азбука и не им я признават за тяхна новост. Те я наричат варварска и езическа, не позволена за свещеническа цел и взимат под свое покровителство Глаголицата.

31) Св. Константин не защитава, от нападките на епископите, създадената от него Кирилица; за него е важно това, не че е дадено предпочитание на Кирилицата пред Глаголицата, а е важно, че богослужението ще се извършва на славянски език и по книгите написани на славянската азбука.

32) Отговорите на папата относно пристигането на епископа и свещениците, не удоволетворяват Богорис, и той изпраща в Рим трето посолство в 869 г.

33) Този посланик, който донесъл от папата, последния, както предния  неудоволетворителен отговор, незабавно, веднага след връщането си (в началото на следващата 870 г.), се отпраща от Богорис в Константинопол, където бил занесен договор за връщането на България под църковната власт на константинополския патриарх.

34) Игнатий, константинополският патриарх, назначава в България архиепископ и епархийски епископи.

35) Богорис подкупва латинския епископ Гримоалд, той, под разни предлози, да изведе латинските свещеници от България и да даде възможност на гръцкото и българското духовенство да въведе постепенно Кирилицата и заменяйки с нея глаголическата азбука.

36) Скоро православните Славяни завинаги се отказали от Глаголицата и я предоставили за вечни времена  на латинските буквоеди.

37) Латинците, вземайки под свое покровителство Глаголицата, започнали с това, че приписали изобретяването й на Св. Йероним, а след това се заели да я преправят в квадратна и да я сближават с латинската азбука.

 

Към такива изводи достигнах аз, изучавайки предимно нашите собствени отечествени паметници, при взаимното им сравняване един с друг.   

 

 

(продължава)





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: talasin
Категория: История
Прочетен: 419864
Постинги: 161
Коментари: 154
Гласове: 268
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031