Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2016 20:40 - Един препис на ИСБ на йеромонах Паисий Хилендарски под името "О царстве Болгарское"
Автор: talasin Категория: История   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Един препис на ИСБ на йеромонах Паисий Хилендарски под името "О царстве Болгарское"

„История славено-българска“ на йеромонах Паисий Хилендарски се появява 1762 г., няколко години,  преди да бъде унищожена Охридската епископия в 1767 г. Какво е било състоянието на българите тогава в очите на своите съседи, най-ярко проличава от това, как черногорският владика Петър  II Петрович Нягош изобразява положението на християнските народи на Балканския полуостров по времето на черногорския владетел, самозванецът Степан Малки, когато охарактеризира дълбокият упадък на националното съзнание на българите.

 

                  Въведеният на сцената в драмата (случаят със Степан Малки) руски княз от рода на Долгорукови, който е посланик на императрица Екатерина II  в Черна гора, обръщайки се към черногорците с призив да въстанат срещу турците, ги съветва: „Турция сега не е тази, която беше преди. Всред народите има брожение, народният дух се е пробудил, всички чувстват близкото освобождение. Турската империя в Европа представлява, един наръч суха слама или сено, трябва само смела ръка да запали огън от едната страна, та той да се превърне в пепел. А такава смела ръка може да сте вие, ако поискате.“

 

           Един от черногорците отговорил на княза: „Така може да говори само този, който не познава нещата, а не този, който ги познава добре. Можем ли ние да свършим това без помощ от страни, когато Бошняците, нашите родни братя, са слепи и нищо не виждат. Коранът ги е заслепил, коранът им е затъмнил образите, между тях няма човек, който не би умрял заради корана, станал тяхна жалка светиня! За свободата и народността никой от тях няма и понятие, те са ги погребали. Арнаутинът е ни риба, ни рак: за него не съществува народност и свобода, той не цени своята чест, продава се на този, който дава повече, всичко прави за пари: продава майка си, убива баща си; и героят Георги Скендербег (който не е от тях), със славното му геройство, са били продали на турците; ако през нощта, благодарение на щастливата случайност, Георги не е бил избягал от леглото си, те биха му отрязали главата и я продали на Султана. Ние помагахме на Скендербег да се бори срещу турците, но арнаутите не искат и да знаят това, те са нашите най-ярки врагове. За гърците не мога нищо да ти кажа, но с тях трудно може да се направи нещо без чужда помощ. Българинът – труп бездушен, той е убит с тояга по главата, не помни своето минало“. Любознателният читател може да го прочете на страницата на https://independent.academia.edu/VeselinTrakiyski приятно четене!



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: talasin
Категория: История
Прочетен: 421708
Постинги: 161
Коментари: 154
Гласове: 268
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930