Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2016 08:31 - ПИСМАТА НА ЦАР КАЛОЯН И ПАПА ИНОКЕНТИЙ III И ХРИСОВУЛ НА КАЛОЯН
Автор: talasin Категория: История   
Прочетен: 2900 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Писмата на цар Калоян и папа Инокентий III и Хрисовул на цар Калоян


Текстът съдържа две писма на царя и папата и едно от него до архиепископа на Загора. Писмата са от папския Regestorum Sive Epistolarum, фототипни от първото им печатно издание и на латински език. С този Хрисовул цар Калоян обявява присъединяването на Българската църква и миряните към Римската курия, както това са правели неговите предци, българските владетели Борис, Симеон и Самуил. Любознателният читател може да ги намери на страницата https://independent.academia.edu/VeselinTrakiyski



Гласувай:
5



1. iliyanv - Да си дойдем на думата
08.03.2016 12:40
Калоян пише за Симеон и Самуил, но не и за Борис. Такъв български владетел не съществува, освен в гръцките фалшификати.
цитирай
2. talasin - @ iliyanv > В хисовула Калоян ...
08.03.2016 14:27
@ iliyanv > В хрисовула Калоян изписва Симеон, Петър и Самуил, но играта с Римската курия и Константинополската патриаршия започва и изкарва до желан край Борис. Неговото име, като баща на Симеон, е оставено на поколенията от Григорий перезвитер мних на всички църковници на Българските църкви, в няколкото неизтрити, в споменатите от Вас гърци. в Киевска Рус текстове в руските копия от книгите, които са занесени там от него през 10-ти век и от Тудорчерноризец Доксов, в известната му приписка, която имаме благодарение на двамата братя Димитрий и Герасим Поповка и на издирилият я М. Погодин.
цитирай
3. iliyanv - Симеон Михайлов Крумов
08.03.2016 16:08
Бащата на Симеон се нарича Михаил. Папа Николай не пише на никакъв Борис.Борис, Богорис и Борис-Михаил са измислени през XVI век, заедно със славянските просветители Кирил и Методий и приемането на християнството от Византия. Просто махни името на Борката от поста си. Толкова ли е трудно?
цитирай
4. talasin - @ > iliyanv - няма как един слу...
08.03.2016 23:29
@ > iliyanv - няма как един случайно оказал се, по време на пребиваването на българските представители на път за среща с папата, католически свещеник от манастира в Чивидале, написал известната приписка, да е по-добре осведомен от Тудор Доксов за името на чичо му! Малко ... се иска, но навреме!
цитирай
5. iliyanv - Славянско азбукарче,
09.03.2016 08:35
при тебе никак не е малко.
" ...Тия благочестиви книги, наречени Атанасий, преведе по поръка на нашия български княз Симеон на славянски език..."

"Славянски език" трябва да ти подскаже, че текста е измислен през XVII век най-рано.

"Тудор Доксов" от XVII век или Манасиевата летопис - изборът е твой.
цитирай
6. talasin - @>iliyanv, не ми се иска повече ...
09.03.2016 10:14
@>iliyanv, не ми се иска повече да се "изпотявам" в подобен "разговор", та за последно, относно приписката на "туодоръ черноризец дохасовъ“ - На вниманието на любознателният читател предоставям текста, от 1489 г., на известната приписка на Тодор черноризец Доксов в не много познат, до сега вид, който е известен като най-старият препис на тази приписка. Намерен е от известният руски учен-историк Михаил Погодин в старобългарски превод на “Четири слова против арианите”, чийто автор е известният Атанасий Александрийски от 3-ти век, римски християнски деятел и писател. До сега са известни 4 пълни (включително показваният) и един частичен преписа от XV-ти век, два от XVI-ти и един от XVII-ти век, всички те са от руски ръкописи на труда на Атанасий. Важното за този препис е, че са известни неговите поръчител и изпълнител. Това са двамата братя Поповка, Герасим и Димитрий. Първият е дякон Герасим Поповка, игумен на Богоявленския монастир край Москва, а вторият, изпълнителят, е брат му Димитрий, който бил преводач и дипломат. В текста изрично се съобщава, че е преписан “от стари книги на български”: “переписанную Д. Герасимовым по повелению «диакона Герасима Поповки... с старые книги с болгарьские» (поместено в Руската Национална Библиотека, Погодин. № 968. Л. 222 об.; выходная запись сделана рукой Г. П.)”. Ръкописът отначало е съхраняван в Петербургската Синодална библиотека, сега известна като Руска Национална Библиотека в Санкт-Петербург. В текста на приписката има много ценни и уникални данни за българската история от X век: като името на книгата – Атанасий; по чия повеля е преведена и написана – княза наш български Сумеон; кой и кога е превел книгата от гръцки на словенски (би трябвало да разбираме български) език – епископ Константин, ученик на архиеписопа на Морава, в 6414 г. от С.М. 10 индикт, т.е. 906 г. от Р.Х.; името на написалият я, къде и кога е я е написал– Туодор черноризец Доксов, до устието на Тича (предполага се до мястото от където тя излиза от пролома на планината,к.м.), в 6415 г. от С.М. 11 индикт, т.е. 907 г. от Р.Х., където е била святата златна църква, построена от същия княз, както и че по същото време е била кончината на бащата на княза, Борис с християнско име Михаил, покръстителят на българите по християнското време измерване, както и кога е станало покръстването на българите по българското време измерване. За съжаление снимката на формата, в която е представена тази приписка – текстът изписан със старобългарски шрифт в кръст с отношения – височина/ширина 3 към 2, не може да бъде показана, поради условията на публикуване на коментара, но е със следното съдържание:
* тази книга благочестна наричана атанасий по повеление на кназ наш блъгарски имене сумеон. преложи епископ константин въ словенски език отъ гръцки в лето от начало мира 6414 инд.10 oученикъ сиъ методиа въ морава архиепископ. написа я туодоръ черноризецъ докасовъ. тъкмо де същи кназ повели. на устието на тича. в лето 6415 инд.11. дето е святата и почитана нова златна църква там дето я сътвори князът. се това лето почина този раб божий баща на княза в блага вяра живял в добро и изповядвал господа наш исуса христа. велик и почитан наш господар княз блъгарски по име борис с християнско име михаил. месца мая въ 2-ри ден събота вечер. този борис покръсти българите в лето етхбехти в името на отца и сина и светаго духа. Който пожелае може да я намери на https://independent.academia/VeselinTrakiyski
цитирай
7. talasin - Навъдилите се iliyanv "зн...
09.03.2016 10:45
Навъдилите се iliyanv "знаят", чат-пат нещо от българската история само за след XVII век и то от умствено подобни на тях "историчари от рода на сергейигнатиевите професоря" или недоразумения като убозепочившия, заместник по партийна линия на наследника на сина на стефанаки савов, пламен намкакъв си, учил в Москва и преди 1989 г. живял в дипломатическото ни представителство в Берлин, където родителите му са били служители на посолството ни. Този текст е в отговор на последния коментар на iliyanv и с това контактът с подобни нито компетентни, нито учтиви коментатори приключва и епистоларните им прояви в блог talasin подлежат на и з т р и в а н е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: talasin
Категория: История
Прочетен: 421408
Постинги: 161
Коментари: 154
Гласове: 268
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930