Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2014 22:22 - Перещепинското съкровище - съкровището на Княз Кубрат
Автор: talasin Категория: История   
Прочетен: 2648 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 25.11.2014 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Перещепинското съкровище - съкровището на Княз* Кубрат
Любознателните читатели
знаят, че това съкровище е известно от преди 100 години. В самото начало на откриването му, в първото съобщение за него, а и след това изследователите му дълго време не са могли да определят чия собственост е и по тази причина и до сега няма единно мнение за това. Причината във всички случаи е в проявата на национален егоизъм и подплатяването му с разнообразни "доказателства", които в огромното си мнозинство са плод на въображенията им. Те не са престанали и до ден днешен. Не бих искал да представям резултатите от техните съображения и доказателства, но още в самото начало, преди докладването за него от 3-ма известни руски и един немски изследовател на Лондонския конгрес през 1914 г., е изразено становище, че е било изпратено от императорът на Източно Римската империя Никифор Фока и предназначено за княз Светослав, а според други съобщения по пресата от Патриарх Фотий за княз Ярослав и т.н. Не остават назад от тях и българските автори. За едни то е от тюркско-аварски произход, за други от византийски, за трети то в никакъв случай не би могло да бъде притежание на български владетел. Вместо да ви занимавам с тях, считам за по-полезно за читателите да се запознаят с първото съобщение за неговото откриване и последвалите действия за спасяването му от разграбване и увреждане, все пак става дума за разнообразни уникални предмети с тегло от 25 кг. злато и 50 кг. сребро. Текстът включва три момента: откриването му, снимки на предметите и описанието им на споменатият форум в Лондон през 1914 г. Първото е дело на руският изследовател Николай Макаренко, вторите два момента са дело на друг известен руски изследовател Алексей А. Бобринский 1852 - 1927, археолог, поет, колекционер, председател на Археологическата комисия на Министерството на Императорския двор. Подробностите може да се намерят на https://independent.academia.edu/VeselinTrakiyski/Papers, заедно с други подобни текстове на исторически теми от историята на българите пред вековете.
Първото съобщение за съкровището е от Николай Емилиянович Макаренко (1877), от Императорский С.-Петербургский Археологический Институт со званием члена Института, в Мае 1904 года. в следните публикации: "Перещепинский клад (предварительное сообщение)" (Изв. Имп. Археолог. комиссии, вып. 46-й, добавление) и "Мало-Перещепинский клад" (журн. "Аполлон". Русск. Художеств. летопись. 1912 г. № 13).



Гласувай:
3



1. talasin - Защо Княз*?
26.11.2014 07:21
Защото всички писмени паметници, които са от български автори след IX век, като Йоан Екзарх в "Шестоднев", Григорий презвитер мних на всички български църковници в почти всички свои преводи на текстове на Св. Атанасий, Йоан Малала и Георги Арматол, Тодор черноризец Доксов в известната му приписка в превода на "Четирите слова против арианите" от Константин Преславски, ученикът на Св. Методий, и поп Фильо в приписките на превода на старобългарски език на "Манасиевата хроника" в Патриаршеското и Ватиканското копия, съобщават, че българските владетели били КНЯЗЕ! Канове, кханове и ханове е от много по-късни съобщения на чужди автори, но винаги без каквито и да било доказателства, а по сравнения, но те не са доказателства. Някой от сегашните "учени глави" дори си позволяват да представят в променен вид и древните лапидарните надписи и присвояват на българските владетели несъществуващи, в историческия свят, титли, например от известните "канасубиги или канасувиги", сега ги изписват като "кханасубиги", която титла на български владетел, никога и никъде не е засвидетелствана. Един път пишат, че сме славяни, където няма титла хан, кан, кхан, друг път същите пък пишат, че нашите владетели така били именувани!? Да се смее ли човек или да ... ?
цитирай
2. doktora757 - Доста са объркани понятията с царските титли!
02.12.2014 18:09
Не може император и цар какъвто е Кубрат да се титулова "княз"! "Хановете" и "кановете" останаха в монголските степи и нямат нищо общо с древните българи! По същество Старата Велика България е империя и обединява няколко народа: българи, алани, сармати, скити и хуни /последното не е етническо понятие, а е събирателен термин за някои народи/.
цитирай
3. talasin - @ > doktora757 Първо, благодаря ...
02.12.2014 22:21
@ > doktora757 Първо, благодаря за вниманието, с което сте удостоили скромният ми текст. Разбирам, че нямате забележки по основния текст, след като не сте ги посочили. Второ, постарах да разбера, кое Ви кара да считате българският владетел за император или цар. Признавам не ми се е случвало да прочета такова мнение друг път, а в интерес на истината, считам, може да е и нескромно, но по темата ми е минало много пред очите и за това, прочетох в рецензията Ви, че Атила е император. Ваше право! Очаквах подобно съмнение за княз, поради конюктурата, макар всички български автори от първата и втората български държави, които са изписани в коментара ми по-горе, изрично изписват и титолуват владетелите ни "КНЯЗЕ" и ако някои писмена са от руски преписи, като на Йоан Екзарх, презв. Григорий и Тодор черноризец Доксов, то приписките на поп Фильо от Ватиканския препис на Манасиевата хроника, за който съобщава Асемани, а тези в Патриаршеския, са същите по съдържание като неговите, а той е Атонски и по-стар. Всички те са българи и изписват тилата на владетеля "КНЯЗ". Дали ни харесва или не, е без значение. А какво са писали латиноезичните, гръкоезичните или арабските автори, е все след "дъжд качулка". Има само един превод на Малала от презвитер Григорий, в който той титолува българска владетелка с царица-"рикс", става дума за владетелката на дорите, вдовицата на Валах, Влах, което е някакво друго име на Ирник, Ернак, след като той превзема сасанидски Иран през 484 г. и царува там 4 г. и в иранската история е наричан Валаш, Балаш и още редица други имена. Всъщност този период е най-тъмен по отношение на произхода на техният шахин-шан. А от Малала научаваме как се е казвала дъщерята на победения Пероз, Фируз, която станала съпруга на Ирник и като негова вдовица - царицата на дорите в Крим. Григорий съощава, че е било Въа. Има основания да се счита, че власите северно от Дунав са били неговите поданици, които по-късно помагат на Иван Асен II и до 18 век ползват нашия език и азбука.
цитирай
4. talasin - Няколко думи за Федор Деркач и Карпо ...
16.01.2015 21:06
Няколко думи за Федор Деркач и Карпо Маджар. За първият се знае, че по време на войната бил полицай и след освобождението на Украйна избягал с немците. Карпо участвал в Гражданската и Великата Отечествена война, получил тежко раняеане, което го оставило инвалид за цял живот. До кончината в края на 1960 г. си живял в Полтава. За откриване на съкровището Археологическата комисия през 1913 г. изплатила 45 000 рубли чрез полтавския губернатор. От тях той дал половината на селския съвет, а другата половина на двете момчета. Преди началото на Втората СВ Украинското правителство искало съкровището от 800 предмети да се върне от Ленинрад в Украйна. Върнати са някои от тях, но по време на войната те са изчезнали и повече не са открити.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: talasin
Категория: История
Прочетен: 419840
Постинги: 161
Коментари: 154
Гласове: 268
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031